Beste Zorgverzekeringen In Nederland In 2022

In Nederland is bijna iedereen verplicht om een ziektekostenverzekering aan te gaan. Door de beste zorgverzekeringen te vergelijken kan je veel geld uitsparen, aangezien de verschillen in prijs tussen zorgverzekeraars groot zijn.
In Nederland is bijna iedereen verplicht om een ziektekostenverzekering aan te gaan. Door de beste zorgverzekeringen te vergelijken kan je veel geld uitsparen, aangezien de verschillen in prijs tussen zorgverzekeraars groot zijn.

Gerelateerde Onderwerpen (Gesponsorde Advertenties):

Toch is het maken van deze vergelijken niet gemakkelijk, want er zijn veel onderlinge verschillen tussen de samenstelling van de aanvullende verzekeringen en de bijkomende premies die je moet betalen. Daarom wordt in dit artikel uitgelegd hoe het systeem van zorgverzekeringen in elkaar zit en hoe je de beste keuze maakt.

Toch is het maken van deze vergelijken niet gemakkelijk, want er zijn veel onderlinge verschillen tussen de samenstelling van de aanvullende verzekeringen en de bijkomende premies die je moet betalen. Daarom wordt in dit artikel uitgelegd hoe het systeem van zorgverzekeringen in elkaar zit en hoe je de beste keuze maakt.

Wat is een basis zorgverzekering?

Een verzekering bestaat uit twee componenten, enerzijds uit een premie en anderzijds uit een eigen risico. Een premie is een maandelijks deel dat je moet betalen, terwijl het eigen risico een jaarlijks bedrag is dat je apart moet betalen. Het eigen risico bedraagt nul als je geen medische zorg hebt nodig gehad dat jaar. Verder kan er de opsplitsing gemaakt worden tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Een basis zorgverzekering dekt medische zorg, hulpmiddelen en andere voorzieningen die afhankelijk zijn per aanbieder.

De inhoud van een basis zorgverzekering wordt elk jaar opnieuw bekeken door de overheid en op basis daarvan worden er componenten bijgevoegd aan de basis zorgverzekering. Hieronder vind je een lijst van alle onderdelen die altijd in een basis zorgverzekering zitten:

Een vergoeding voor het bezoeken van de huisarts

Een vergoeding voor een opname of zorg in het ziekenhuis, inclusief een behandeling bij een specialist

Medicatie

Psychologische hulp

Een vergoeding voor het vervoer per ambulance of traumahelikopter

Een vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland

Fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Kraam- en verloskundige zorg

Tandheelkundige zorg voor jongeren onder 18 jaar

Verschillende aanvullende verzekeringen

De basis zorgverzekering is dus bij elke aanbieder hetzelfde, de aanvullende verzekering echter niet. Er kan een groot verschil zitten in de samenstelling van een bijvullende verzekering tussen de zorgverzekeraars in Nederland. Hoewel de basisdekkingen hetzelfde zijn is de keuzevrijheid met betrekking tot de zorgverleners, zoals ziekenhuizen, verschillend. Er kan zo een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende verzekeringen:

Restitutiepolis: bij deze verzekering heb je 100% keuzevrijheid over de zorgverleners. Je betaalt bij dit plan wel de zorgkosten vooraf en nadien krijg je een volledige terugbetaling.

Naturapolis: als je voor deze polis kiest heb je een beperktere keuzevrijheid tussen de zorgverleners. Alleen zorgverleners die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar worden volledig gedekt. In sommige gevallen is de keuzevrijheid bij deze polis nog steeds groot, maar dit hangt af van het aantal contracten die in jouw polis staan. Rekeningen van zorgverleners worden rechtstreeks naar jouw verzekeraar gestuurd waardoor je niet op voorhand de rekening hoeft te betalen.

Budgetpolis: bij deze polis betaal je een lagere premie voor jouw basisverzekering, maar heb je minder keuzevrijheid. Je kan dus niet vrij kiezen tussen zorgverleners, enkel tussen degene die in je contract staan. Een voordeel van deze budgetpolis is dat je de zorgkosten niet vooraf moet betalen.

In geval van nood geldt de beperkte vrijheidskeuze van de polissen niet. U wordt dan overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor onmiddellijke zorg, dan telt de beperkte keuzevrijheid dus niet.

De goedkoopste aanbieders

Elke verzekering is anders, en bevat andere componenten wat het vergelijken van verzekeringen moeilijk maakt. Een hoge premie betekent niet altijd garantie voor de beste zorgverzekering. Daarom wordt in dit artikel de basisverzekering vergeleken, maar natuurlijk is er afhankelijk van wat je nodig hebt nog veel meer beschikbaar. Als je aanspraak wil maken op een extra dekking, zoals fysiotherapie, een tandartsverzekering of een alternatieve gezondheidszorg, biedt een goedkope verzekering meestal niet de beste dekking. Een vergelijking van welke zorgpolis het beste bij je past kan gemaakt worden op Zorgwijzer. Hieronder vind je een overzicht van de drie beste basis zorgverzekeringen in Nederland:

Zilveren Kruis (€108,25):

Goedkoopste polis van Nederland

Premie met het hoogste eigen risico

Toegang tot alle ziekenhuizen

Handige app

Ohra (€129,45):

Voordeligste combinatiepolis

Bijna 100% vrije zorgkeuze

Ongebruikte fysio behandelingen mogen overgedragen worden naar het volgende jaar.

FBTO (€110,95):

Volledig vrije zorgkeuze

Goedkope aanvullende modules

Tips om te besparen op je zorgverzekering

Verhoog je eigen risico: Deze tip is van belang voor mensen die perfect gezond zijn en niet veel gezondheidskosten maken. Als je perfect gezond bent kan je best je eigen risico verhogen. Hierdoor betaal je een lagere premie maar een hoger eigen risico moest je aanspraak willen maken op je zorgverzekering.

Controleer op onnodige dekkingen: Vaak sluiten mensen een verzekering af zonder te weten wat er in het pakket zijn. Als je lage zorgkosten hebt kan je best de extra dekkingen laten vallen. Het kan in dit geval soms een beter idee zijn om deze extra kosten zelf te betalen als je ze nodig hebt en ze niet steeds af te betalen aan de verzekeraar.

Kortingen en acties: Aangezien er veel concurrentie is op de markt van verzekeringen, bieden verzekeraars vaak kortingen of bonussen aan. Controleer zo steeds of er geen lopende acties of kortingen zijn waar je van kan profiteren.

Gerelateerde Onderwerpen (Gesponsorde Advertenties):

Mobile Sliding Menu

Comparisonsmaster